Nyttig nostalgi: WordStar-tastene

Hjem

WordStar-tastene er et godt eksempel på hvordan en god idé fra PCens tidlige historie kan leve videre i dagens programmer. Lær hvordan du kan bli en mer effektiv Word-bruker!

Av Willy Verwoerd

Den første ordentlige tekstbehandleren for personlige datamaskiner (med «operativsystemet» CP/M) var WordStar. Ganske primitiv sett med dagens øyne, men et dramatisk fremskritt sammenlignet med skrivemaskinen. WordStar var populær i en stor del av PCens historie, men er nå blitt borte.

Programmet har likevel etterlatt seg en fin arv i form av «WordStar-tastene» et skikkelig smart grensesnitt som gjør det mulig å betjene alle de viktigste redigeringsfunksjonene med én hånd, uten å flytte hendene fra bokstavtastaturet.

WordStar-tastene er fortsatt populære i mange redigeringsprogrammer, spesielt innenfor programutvikling. Selv har jeg i tur og orden lagt dem inn i hver eneste tekstbehandler jeg har jobbet med siden den gangen: XyWrite III, Word Perfect og Word.

Kjernen av WordStar-tastene bygger på Ctrl-tasten og de nærliggende bokstavene, og du finner de viktigste i figuren. De grunnleggende piltastene er logisk arrangert rundt bokstavene E, S, D og X med «sterkere» taster ved siden av.


De viktigste WordStar-tastene.

For eksempel flytter Ctrl-D markøren en plass til høyre, mens Ctrl-F flytter et ord til høyre. Ctrl-R og -C tilsvarer PageUp og PageDown, mens Ctrl-W og Z er nyttige funksjoner som ruller teksten opp og ned uten å flytte markøren. Du kan også slette tegn, ord og linjer med taster i samme område.

Den intuitive oppbyggingen gjør at du blir fortrolig med tastene i løpet av en dag eller to. Driver du aktivt med tekstbehandling, kan dette derfor bli en god investering som virkelig øker din effektivitet. Dessuten får du mer funksjonalitet, for i Word kan du verken slette linjer eller rulle teksten opp og ned direkte fra tastaturet.

WordStar-tastene krever riktignok litt mer fingergymnastikk nå enn de gjorde opprinnelig. Det skyldes en merkelig beslutning (jeg tror det var fra IBM) om å la Ctrl- og Caps Lock-tastene bytte plass på tastaturet. Det er ikke noe stort problem, men hvis du vil ha en helt fullverdig løsning kan du bruke tilleggsverktøyet Remapper XP for å bytte om på de to tastene.

Jeg har laget en makroløsning for å legge inn tastene som er vist i figuren i Word. Løsningen omdefinerer også et par andre viktige Word-taster, som Ctrl-Z for å angre. Du finner både makroene, en installasjonsveiledning og et referanseark i filen nedenfor.

Ta gjerne kontakt om du har spørsmål eller kommentarer.

Last ned WordStar.zip     Last ned Remapper XP     Hjem

(opprinnelig publisert i PC World Norge nummer 1/2005)