Office-båndet bak kulissene

På denne siden finner du informasjon om verktøy og andre ressurser du trenger når du skal arbeide med Office-båndet (eng. Office Fluent Ribbon) i XML. Dette er informasjon som jeg viser til i to artikler om "Office-båndet bak kulissene", som ble publisert i PC World Norge nummer 5 og 6 i 2012.

Artiklene

Som en innledning til de to artiklene om Office-båndet bak kulissene, skrev jeg en artikkel om hvordan du fra og med Office 2010 igjen kan tilpasse brukergrensesnittet i programmene selv. Denne muligheten forsvant i Office 2007 (med noen få unntak), og det var derfor et viktig fremskritt at dette igjen ble mulig i Office 2010.

Du kan laste ned denne artikkelen her:

Slik tilpasser du Office 2010 (PC World Norge 03/12)

De to neste artiklene vil bli tilgjengelig her en måned eller to etter at bladene har utkommet:

Office-båndet bak kulissene, del 1 (se PC World Norge 05/12, utgitt ca 25. april)
Office-båndet bak kulissene, del 2 (se PC World Norge 06/12, utgitt ca 16. mai)
   - se også Tilleggsmateriell til del 2

Verktøy

Redigeringsverktøyet Custom UI Editor for Microsoft Office som er omtalt i artiklene er gratis og er det opplagte verktøyet når du skal arbeide frittstående med Office-båndet. Programmet kan lastes ned fra Open XML Developer:

Custom UI Editor Tool

Nedlastingslenken er litt vanskelig å få øye på, men du finner den rett under artikkelteksten.

Andre ressurser

Arbeidet med Office-båndet i XML er svært likt, enten du bruker Office 2007 eller Office 2010. Selv om mye av informasjonen nedenfor ble laget for Office 2007, gjelder den derfor fortsatt og er heller ikke oppdatert av Microsoft.

Ikke uventet finner du mye lesestoff om Office-båndet hos Microsoft. Disse to artiklene hos Microsoft Developer Network (bedre kjent som MSDN) er utmerket for å komme i gang:

Customizing the Word 2007 Fluent Ribbon is as Easy as 1-2-3 (Part 1 of 2)
Customizing the Word 2007 Fluent Ribbon is as Easy as 1-2-3 (Part 2 of 2)

I neste omgang kan du gå mer i dybden med følgende tre artikler. Disse vil også stadig være aktuelle som referanse, siden del 2 inneholder en oversikt over alle kontroller og attributter, mens del 3 gir en mer utførlig beskrivelse av alle attributter og callbacks:

Customizing the 2007 Office Fluent Ribbon for Developers (Part 1 of 3)
Customizing the 2007 Office Fluent Ribbon for Developers (Part 2 of 3)
Customizing the 2007 Office Fluent Ribbon for Developers (Part 3 of 3)

I tillegg trenger du to filsamlinger som du vil ha stor nytte av. Den første inneholder komplett informasjon om alle innebygde kontroller i Office-programmene. Informasjonen herfra brukte vi for eksempel til å koble ut en standard Excel-gruppe i tilpasningene vi laget i første del av artiklene.

Den andre filen inneholder ikongallerier for alle Office-programmene. Her finner du en stor samling med ikoner i forskjellige størrelser som du kan bruke i dine egne løsninger som de er eller tilpasse til dine behov. De to filene kan lastes ned fra Microsoft og finnes i egne utgaver for Office 2007 og 2010:

Office 2007

2007 Office System Document: Lists of Control IDs
2007 Office System Add-In: Icons Gallery

Office 2010

Office 2010 Help Files: Office Fluent User Interface Control Identifiers
Office 2010 Add-In: Icons Gallery

Selvsagt finnes det store mengder informasjon også ellers på nettet. Prøv for eksempel å søke på ribbon customization på Google. En rekke andre skribenter har også gode nettsteder med mange eksempler og tips, for eksempel disse:

Greg Maxey
Ron de Bruin (basert på Excel)

Bokanbefaling

Følgende fagbok på 650 sider tar for seg alle sider av Office-båndet og anbefales varmt. Du finner mer om innholdet og kan kjøpe den blant annet her:

RibbonX: Customizing the Office 2007 Ribbon

At det står Office 2007 i tittelen er absolutt ingen hindring. Som nevnt er teknikkene for å arbeide med Office-båndet så å si identiske i Office 2007 og 2010.

Tilleggsmateriell til del 2

Tilleggsmateriell til del 2 av artiklene finner du her.

Lyst til å lære mer om VBA?

Hvis du har lyst til å lære mer om Visual Basic for Applications, kan du ta en titt på oversikten Anbefalte artikler om VBA.

Dette er artikler som jeg skrev for ganske mange år siden, og det har selvfølgelig kommet mange nye funksjoner og muligheter i Office siden den gangen som er tilgjengelig fra VBA. Selve utviklingsmiljøet har likevel hatt bare helt minimale endringer siden Office 2000, så dette er tidløse artikler som du uten videre vil kjenne deg igjen i.

Spørsmål eller forslag?

Har du spørsmål til artiklene eller forslag, ris eller ros, er du velkommen til å ta kontakt:

 


Hjem