Brukertips: Gjem e-postadressen din

Av Willy Verwoerd

Hvis du vil slippe unna uønsket e-post (spam), er det én ting som er viktigere enn alt annet: Du må verne om e-postadressen din. Spam-smitte er uhelbredelig har du først havnet på en spam-liste, er det ingen vei tilbake.

Avsendere av spam samler inn adresser på mange måter, og én av dem er kontinuerlige søk på alle websidene de klarer å finne. Det er svært vanlig (og naturlig) at bedrifter og privatpersoner legger ut e-postadressen på nettstedet sitt. Men legger du adressen din i klartekst på en webside, risikerer du altså at den havner på en spam-liste før du vet ordet av det.

Derfor er det en god idé å kamuflere adressen din, og det kan du gjøre ved å legge inn en JavaScript-rutine istedenfor selve adressen. Rutinen genererer en e-postlenke som fungerer helt normalt for brukeren. Men kildekoden for websiden inneholder ingenting som ligner på en e-postadresse, og den er derfor umulig å finne for programmer som samler inn adresser.

Rutinen er vist i figuren nedenfor, og legges inn på websiden der du vil vise adressen. Den har tre variable som gjør den enkel å bruke: I epBruker legger du inn brukernavnet, mens epDomene angir domenet. Disse to delene står henholdsvis foran og bak krøllalfaen i adressen. I epLenke legger du inn teksten som skal vises som lenke. Rutinen setter deretter sammen de tre bitene og konstruerer en krøllalfa med funksjonen fromCharCode: Krøllalfa har koden 64, som vi lager ved å gange 32 med 2.

Alle vanlige nettlesere støtter JavaScript, men noen få brukere velger å slå av dette. Disse vil ikke se noen tekst overhodet, men vil også ha store problemer med svært mange andre websider.

Hvis du likevel vil fange opp denne lille gruppen, kan du lage en <noscript>-seksjon som viser et bilde av din e-postadresse eller en liten tekst som forklarer at JavaScript er nødvendig for å kunne kontakte deg.


Denne JavaScript-rutinen gjemmer din e-postadresse for skurkene.

Klikk her for å åpne en PDF-fil som du kan kopiere programkoden ovenfor fra. Du kan også laste ned filen ved å høyreklikke på den og velge Lagre mål som... fra menyen.

(opprinnelig publisert i PC World Norge nummer 4/2004)

Hjem